DSpace
   聖路加国際大学図書館 聖路加国際大学   

SLIU Repository >
聖路加看護大学紀要 >
32号 >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10285/490

NII Resource type: Departmental Bulletin Paper
Title: 在宅虚弱高齢者における脱水状態と水分摂取状況
Other Titles: Dehydration and water intake in frail elderly at home.
Authors: 梶井, 文子
杉山, みち子
五味, 郁子
Keywords: home
在宅
frail elderly
虚弱高齢者
dehydration
脱水状態
water intake
水分摂取
Shimei: 聖路加看護大学紀要
Issue: 32
Start page: 43
End page: 50
Issue Date: 1-Mar-2006
ISSN: 02892863
Abstract:  本研究の目的は, 低栄養状態のリスクのある在宅高齢者(虚弱高齢者) 71名を対象に, 脱水状態を評価するための主な血液検査値(血清ナトリウム値, 血清浸透圧) と脱水状態に関連するリスク項目(性, 年齢, 常用薬の種類), 日常の水分摂取頻度, 自覚される症状との関連を明らかにすることである。 血清ナトリウム144mEq/l より高値者は7名, 血清浸透圧300mOsm/l より高値者3名の計9名(12.7%)が脱水状態のリスク者であった。 リスクあり群9名と, リスクなし群62名の2群間で明らかになったことは, 日常における1日の水分摂取頻度に明らかに違いが認められたことである。特に食事と食事の間に摂取する水分摂取頻度が, リスクあり群のほうが平均2.7±1.5杯, なし群が4.4±2.1杯(p=.018), また1日の水分摂取総数は, リスクあり群は7.6±2.3杯, なし群は9.9±3.1杯(p=.036) で有意に低値であった。脱水状態に関連する自覚症状には違いが認められなかった。 以上から, 低栄養状態のリスクのある在宅高齢者において, 水分摂取頻度に関するアセスメントの必要性が重要であることが明らかになった。高齢者の脱水予防の視点から, 本人や家族ならびに介護者への, 特に食事以外に摂取する水分量を促すことを勧めていく必要性があると示唆された。
Abstract-Alternative: Objective The objective of this study was to determine the relationship between blood hypernatremia or hyperosmolarity and risk factors associated with water intake, as well as the symptoms associated with hypertonic dehydration among frail elderly subjects at home.Methods Blood samples were collected at the homes of 71 subjects aged 65 or older that exhibited risk factors for protein energy malnutrition (PEM). Subjects completed questionnaires regarding possible risk factors such as gender, current medications, total daily water intake, volume of water intake at meals, and symptoms associated with hypertonic dehydration.Results Of all the subjects analyzed, 12.7% presented with blood hypernatremia or hyperosmolarity and were considered at risk for hypertonic dehydration. We conducted questionnaires to analyze the prevalence ratio of “at risk” and “no risk” in the two groups using T-tests. Results revealed that daily water intake and water intake between meals were lower in the “at risk” group (2.7 cups ±1.5 SD and 7.6 cups ±2.3 SD) compared to the “no-risk” group (4.4 cups ±2.1 SD and 9.9 cups ±3.1 SD). However,symptoms of hypertonic dehydration were not associated with elevated levels of blood hypernatremia or hyperosmolarity.Conclusion It is important to assess both daily and between-meal water intake in the frail elderly to prevent and detect hypertonic dehydration. Consequently, family members, caregivers and the elderly themselves need to be made aware of the importance of maintaining high levels of water intake.
Bibliography: 1) ヘルスアセスメント検討委員会監修. ヘルスアセスメントマニュアル生活習慣病・要介護状態予防のた
2) 細谷憲政, 松田朗監修. これからの高齢者の栄養管理サービス栄養ケアとマネジメント. 東京,
URI: http://hdl.handle.net/10285/490
Appears in Collections:32号
4.総説・論説・報告・資料

Files in This Item:

File Description SizeFormat
02892863003206.pdf154.56 kBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback